• info@kurtulushallac.com
  • 0 212 555 46 47

Bebek Beslenmesi

0-6 AY ARASI BEBEĞİN BESLENMESİ

Bu dönemde öncelikle anne sütü tercih edilmelidir. Bebek istedikçe anne sütü verilebilir. Her bebeğe15. günden itibaren D vitamini damla başlanmalıdır. Ancak yeterli kilo alımının olamadığı doktor tarafından kesinleştirilirse DEVAM SÜTÜ-MAMA- verilebilir

6 AYLIK BEBEĞİN BESLENMESİ

Aldığı sürece anne sütü verilmelidir. Bebeğin gelişiminin normal olduğu durumlarda katı gıdalara geçilmelidir. Bunun için bebek başını direyebilmeli, yutkunma problemi yapabilecek sinirsel veya kas hastalığı olmamalıdır. Bu nedenle doktor tavsiyesi ile katı gıdalara geçilmelidir.

Meyve püresi: Günde bir öğün mevsim meyvelerinden herhangi birisi püre şeklinde verilmelidir. Tercihen cam rendede rendelenmelidir. Kışın meyve yazın şeftali birinci tercih olmalıdır. Yeni meyveye geçmeden önce 3 gün ara verilmelidir ki alerji, hazımsızlık , kaşıntı, ishal gibi bulguların varlığı gözlenmelidir. İlk günler 2-3 tatlı kaşığı başlanarak 2. haftadan itibaren 100 ccye kadar verilebilir. Üçüncü haftadan itibaren meyvenin posası da eklenerek yavaş yavaş pütürlü gıdalara alıştırılmalıdır. İlk hafa muhallebi, 2. Hafta sütlaç sonra çamur kıvamında verilebilir. İlk önce mevsimlik meyveler- armut, elma , üzüm , kavun. karpuz gibi- denenir. Tropikal meyveler- kivi ,ananas, avokado , çilek gibi 7. Aydan sonra başlanır 

Sebze çorbası: Öğle öğününde 1-2 tatlı kaşığından başlanarak, yavaş yavaş artırılarak verilmelidir. (saat 12.00-13.00)

Sebze çorbasının hazırlanışı: 4 su bardağı su, 2 ortaboy havuç, 1 ortaboy patates konarak ağzı kapalı olarak pişirilir. İndirildikten sonra tel süzgeçten geçirilerek içerisine 1 tatlı kaşığı irmik ilave edilir ve sonra tekrar  bir miktar pişirilir. (veya 4 su bardağı su, 2 ortaboy havuç, bir ortaboy patates, bir tatlı kaşığı pirinç konarak ağzı kapalı olarak pişirilir.) Bebek bu çorbaya alıştıktan sonra mevsim sebzelerinin diğerleri eklenebilir. Yedinci aydan itibaren sebze çorbası veya püresine kıyma eklenebilir. Gaz yapma ve zor sindirilen pırasa, kereviz, enginar , lahana ,soğan ,sarımsak grupları 7. Aydan sonra eklenir

Yoğurt: İkindi öğününde verilmelidir. 1-2 tatlı kaşığı başlanır ve miktarı zamanla artırılır. (Saat 15.30-16.00) Vereceğiniz yoğurdun pastörize sütten veya mamadan mayalanması tercih edilmelidir. 

7 -12 AYLIK BEBEĞİN BESLENMESİ

Anne sütü bebek aldıkça verilmelidir.Sabah uyanınca emzirilip yaklaşık 2 saat sonra kahvaltı  başlanır.

Kahvaltı: Akşamdan tuzu alınması şartıyla suda beklemiş peynir ( veya labne peynir tercih edilebilir) , haşlanmış yumurta sarısıs – kayısı kıvamında , meyve püresi , tuzsuz zeytin- blender ile ezme şekline getirilmiş- evde yapılmış veya hazır bebek bisküvisi ayrı ayrı denenir. Örneğin 1 çay kaşığı peynir verilip üstüne 1 çay kaşığı meyve ile ağız içi sulandırılmalıdır. Biskübvi veya bebek ekmeği tahin pekmez karşımına  veya meyveye batırılıp da verilebilir.  Çocuk zorlanmamalıdır . Bütün kahvaltı 1 öğün sayılır, 2-3 saat sonra emzirilir. 

Öğlen yemeği : Sebze püresi: 1 öğün, kıyma(bir yemek kaşığı) ilave edilmiş şekilde verilmeldir . Yedinci  Aydan itibaren haftada 2-3 gün köfte – 2 kez çekilmiş kıyma ve ekmek içi ile hazırlanmış ve fırında az pişirilmiş olarak-  ve haftada 2 gün balık denenmeye başlanır; sevdikçe miktarı arttırılır. Artık öğlen yemeği de 1 öğündür; 2 saat sonrası emzirilir.

 

Akşam yemeği : Evde pişirilmiş tahıllı sebzeli yemekler yağ , salça , tuz olmadan ezilip püre , çamur kıvamlarında denenir. Bu öğünde yemeğin arlarında da yoğurt verilerek ağız içinin sulanması sağlanabilir.

Bir yaşına kadar sakatat, bal , yumurta beyazı ve süt- işlenmemiş- başlanmamalıdır.

12 AYLIK ÇOCUĞUN BESLENMESİ

Örnek beslenme programı aşağıdaki gibi olabilir

Sabah: Kahvaltı

Öğle: Etli sebze yemeği veya sebze püresi veya bir köfte ve makarna

Akşam: Çorba + Sebze yemeği + makarna veya pilav + yoğurt

1 yaşından sonra sofrada birlikte yemek yenilmelidir. 3 yaşa kadar yemek sırasında erişkin gözetimi şarttır.