Çocuk maskelerinde desene değil, korumaya önem verin
Salgınla mücadelede çocukların çok iyi şekilde korunması konusunda görüş birliğine varan uzmanlar, maske ve dezenfektanların doğru kullanımı yönünde uyarılar yapıyor. Dr. Kurtuluş Hallaç, 2 yaşından büyük çocukların kalabalık ortamlarda kesinlikle maske kullanması gerektiğini vurgularken maske seçiminin aileler tarafından yapılması, desen ve şekilden ziyade maksimum koruma sağlayan cerrahi maskelerin tercih edilmesini söyledi.
Maske ve dezenfektan kullanımı, pandemiyle etkin mücadelede en kritik araçların başında geliyor. Yüz yüze eğitim de halihazırda gündemdeki sıcaklığını korurken özellikle çocuklarımızın maske ile dezenfektanı doğru biçimde kullanması için uzmanlar sürekli uyarılarda bulunuyor.
Çocuklarda 0-2 yaş arası maske kullanılmaması gerektiğini belirten ve B-good için açıklamalarda bulunan Dr. Kurtuluş Hallaç, bunun sebeplerini detaylandırırken şu ifadeleri kullandı: “Akciğerler ilk 2 yaşta tam gelişimini tamamlamamıştır. Dolayısıyla oksijen girişinin azaltılmaması gerekir. Bir diğer neden de burun veya ağızdan nefes alma gerekliliğinin ayarlanamamasıdır. İlk 2 yaşta burnu kapatılan bebek, ağızdan nefes alması gerektiğini henüz öğrenememiştir. Bunun yerine ilk 2 yaşta puset veya bebek arabalarının örtüleri ile koruma sağlanır. Kucakta taşınıyorsa da ince bir tülbent veya penye atkılar ile hafifçe ağız ve burun kapatılarak korunmalıdır.”
En fazla 4 saatte bir maske değişimi uyarısı
2 yaşından büyük çocukların kalabalık ortama girdiğinde maske takması gerektiğini belirten Hallaç, maske kullanımının ebeveyn gözetiminde olmasına dair uyarılarda bulundu. Hallaç, “Çocuklar, maskeyi ağzı ve burnu tam kapatacak şekilde kendisi takamayabilir. Genelde 5 yaş üstü çocuklar bu beceriyi kazanabilse de kontrol edilmeli ve bu eğitimin verildiğinden emin olunmalıdır. Ayrıca maske seçimi çocuklara bırakılmamalı, deseni ve şeklinden ziyade en az yüzde 95-98 koruma sağlayan meltblown filtreli cerrahi maskeler kullanılmalıdır. Maskeler en çok 4 saatte bir değiştirilmelidir. Takarken ağzı ve burnu tam kapatmalıdır. Bunun için çocuklara özel ölçülerde üretilen maskeler tercih edilmelidir. Ayrıca maskeler mikropları ön yüzeylerinde tuttukları için maskenin ön tarafına dokunulması durumunda elin temizlenmesi gerekir.” diye konuştu.
Dezenfektan mı? Antiseptik mi?
Okullarda 5-12 yaş arası maske kullanımını öğretmenlerin kontrol etmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Kurtuluş Hallaç, 12 yaş üstü çocuklarda maskeyi yönetecek beceri olsa bile konuyla ilgili eğitim ve önerilerin tekrarlanması gerektiğini aktardı. Hallaç, diğer önemli husus olan dezenfektanla ilgili şunları söyledi: “Tıpta ilk kural önce zarar vermemektir. Dolayısıyla nerede dezenfektan, nerede antiseptik kullanılması gerektiğini bilmek gerekir. Dezenfektan; kapı kolu, yerler ve eşyaların temizliği gibi cansız yüzeylerin temizliği için kullanılır. Antisepsik ise canlı yüzeylere veya cilde uygulanan antimikrobiyallerdir. Dezenfektanların cilde veya göze sürülmesi, koklanması, tadılması ya da içilmesi ciddi zararlara yol açar. Antiseptiklerin zararı daha az olsa dahi içilme, koklama ve göze sürme yapılmamalıdır. En kolay ulaşılan antiseptik ise sabundur. Fakat çocukların pratikte en az 20 saniye su ve sabunla el yıkama işlemine uyması çok zordur. Bunun yerine özellikle okul ve kreş gibi kalabalık yerlerde cilde zarar vermeyen, lisanslı ve izinli üretilmiş, içeriği belirtilmiş antiseptiklerin 1-2 saat aralıklarla el hijyeninde kullanılması önerilir. Ayrıca su ve sabunun mevcut olmadığı durumlarda içerisindeki alkol oranına, markaya ve kaliteye dikkat edilerek ciltte tahriş oluşturmayacak el ve cilt dezenfektanları da tercih edilebilir. Cep boy dezenfektanlar ise okul ve diğer eğitim kurumlarında çocukların hijyeninde yardımcı olabilir.”
Kolonya kullanımı çocuklar için önerilmiyor
COVID-19 öncesi en az yüzde 60 olması istenen antiseptiklerin şimdi en az yüzde 70, mümkünse yüzde 80 alkol içermesini tercih ettiklerini ifade eden Kurtuluş Hallaç, çocukların cildinin daha ince ve geçirgen olduğunu anımsatarak antiseptiklerin bir kısmının vücuda girebileceği ihtimalinin düşünülmesi gerektiğini söyledi. Hallaç, “Her türlü alkolün çok sık kullanımı cilde zarar verebilir, fakat özellikle metil alkol içeren ürünlerden kaçınılmalıdır. Öte yandan antiseptik dezenfektan yerine kolonyanın çocuklarda kullanımı önerilmez. Çünkü içindeki esanslar cilde zarar verebilir ve ayrıca güzel koku içilme ve göze sürme riskini de artırır.” dedi.
Antiseptik ve dezenfektanı kullanırken avuç içinin iyice doldurulması ve parmak araları ile el sırtının ve bileklerin ovalanması gerektiğini de vurgulayan Dr. Kurtuluş Hallaç, antiseptiklerin uçucu özelliği olduğu için ovalama işleminin 1-2 saniye gibi hızlı biçimde yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.