Bebek ve çocuklar kaç kilo olurlarsa olsunlar annelere göre yeterince yemiyorlardır. Boy ve kilosu yaşıtlarına göre normal sınırlarda olan çocuk iştahsız değil ama olumsuz yeme davranışı olan çocuktur. SAĞLIKLI ÇOCUK KİLOLU ÇOCUKTUR ANLAYIŞI YANLIŞTIR. Hatta tam tersine yağ dokusunun çok olması daha kolay hastalanmaya sebep olabilir.
Her çocuğun hergün sebze yemesi de zorunlu değildir. Günde 1 adet meyve yiyen çocuk bile- bu bir elma veya bir şeftali veya bir portakal da olabilir- günlük sebze-meyve ihtiyacının tamamını karşılar. SEBZE ZORUNLULUĞU ŞEHİR EFSANESİDİR.
Annelerin-veya büyükannelerin- sinir krizleri geçirdiği yemek öğünleri çocuklar için de işkenceye dönüşmesin. Küçük önerilerde bulunalım.
Okul öncesi yaşlarda gerek iştahsızlık, gerekse besini reddetme ya da seçici davranma gibi yeme sorunları, büyük ölçüde psikolojik nedenlerle ortaya çıkar. Bu yaşlarda beslenme, çocuk ve ailesi arasındaki duygu alışverişini belirtmenin en iyi yoludur. Bazı çocuklar DİKKAT ÇEKMEK İÇİN beslenmeyi reddedebilirler. Bu durumda yemekten önce çocuk ile oyun oynamak bu durumun düzeltilmesini sağlayabilir. Çocuk tarafından yiyeceğin reddedilmesi, anne-babaya karşı kullanılan güçlü bir silahtır. Olumsuz yeme davranışı olan çocuklara yaklaşımda aşağıdaki noktalara dikkat edilmelidir:
· Çocukların, yemekten 1 saat önce ve yemek sırasında sıvı alımları azaltılmalı
· Çocuk biberon kullanıyorsa, biberon bardakla değiştirilmeye çalışılmalı
· Günlük süt tüketimi 2 su bardağını aşmamalı. En fazla 400-500 ml/gün.
· Çocuğun besin seçimindeki öncelikleri dikkate alınarak farklı çeşitte besinler sunulmalı
· Yemek porsiyonları annenin kendi ölçüsüne göre değil, çocuğun gereksinimine göre ayarlanmalı
· Bir öğünde verilen besin reddedildiyse, tamamen farklı bir besin denenmeli ve onun da reddedilmesi durumunda, bir sonraki öğüne kadar herhangi bir besin verilmeden beklenmeli
· Ara öğünler küçük porsiyonlar şeklinde olmalı
· Herhangi bir nedenle ödül olarak şeker ve tatlı türünden besinler verilmemeli
· Yiyecekler çocukların kolay yiyebileceği ve ilgilenebileceği biçimde hazırlanmalı (örneğin küçük dilimlenmiş havuç, salatalık, vb; küçük şekillenmiş köfte, sigara böreği; karikatürize edilmiş kurabiye, kek, vb)
Elbette bazı rahatsızlıklar da iştahsızlık sebebidir. Kansızlık, vitamin eksiliği, bağırsak parazitleri, bazı hastalıklar çocukta iştah kaybına neden olabilir.
Eğer yukarıdaki öneriler fayda etmiyorsa bu hastalıkların araştırılması gerekir.